Faunatoren biedt nieuw thuis voor uilen, vogels, vleermuizen en steenmarters

17-12-2022

Op Landgoed Anderstein in Maarsbergen wordt gebouwd aan een 10 meter hoge toren. Een duurzame faunatoren waar uilen, zwaluwen, huismussen, amfibieën, vleermuizen en steenmarters straks hun thuis zullen vinden. Een cadeau van de beheerders aan de natuur. 

Een cadeau aan de natuur
Voor het beheer van Landgoed Anderstein zijn in de afgelopen jaren op Brummelsbergen een beheersgebouw en werkplaats gebouwd en verduurzaamd. Als cadeau aan de natuur is bij de bestuurswisseling door het nieuwe aan het oude bestuur van Landgoed Anderstein in augustus 2021 de Faunatoren cadeau gedaan.
 
Volledig circulaire Faunatoren
De Faunatoren wordt 10 meter hoog, volgens het bestemmingsplan. Normaliter mag maar tot zes meter hoog worden gebouwd, maar omdat de toren teruggegeven wordt aan de natuur, is een grotere hoogte toegestaan. Het bouwplan is bijna volledig circulair. De constructie bestaat uit een gemetseld onderstuk, met stenen en dakpannen van de al eerder gesloopte boerderij Prinsenheuvel. Ook het hout is afkomstig van op het landgoed bezaagd hout. In de toren komen ingemetselde nestkasten voor de uilen, vleermuizen en andere dieren.

Realisatie voor rust
Naar verwachting zal de toren in zomer 2023 klaar zijn. Daarna behoort deze tot de natuur en zal dus niet toegankelijk zijn voor publiek. De dieren mogen er in alle rust leven. De beheerders zullen  alleen af en toe via omzien naar eventueel benodigd onderhoud.