Nieuwsarchief  |  2023 en 2022

Waterhuishouding op de Landgoederen

Mei 2024

Klimaatverandering veroorzaakt regelmatig extremere weersomstandigheden. Appel en in mindere mate Anderstein kampen zo nu en dan met wateroverlast door hoge waterstand, ontstaan door een combinatie van hevige regenval in korte tijd en kwelwater. Er worden maatregelen getroffen om te komen tot waterbeheer zodat de waterhuishouding te sturen is. Het doel van deze maatregelen is om water vast te houden in het gebied om droge perioden op te vangen en het overtollige water beter te kunnen afvoeren in zeer regenachtige perioden. 

Renovatie Koetshuis Anderstein

Mei 2024

Het Koetshuis op Anderstein dateert uit 1882. Ooit door een brand verwoest en in 1999 herbouwd, is het Koetshuis vandaag de dag het onderkomen van diverse bedrijven. Momenteel wordt het gebouw volledig verduurzaamd en aangepast aan de wensen van de gebruikers. Een luchtbehandelingssysteem zal de luchtkwaliteit in het gebouw nog verder verbeteren. Er worden aanpassingen gedaan zodat er meer daglicht naar binnen komt. De entree wordt vernieuwd en het energieverbruik wordt verlaagd door het aanbrengen van technisch hoogstaande isolatie. Naar verwachting zal de renovatie eind 2024, begin 2025 gereed zijn.

Landgoed Anderstein breidt uit met Ruitersport & Countryclub Henschoten

17-03-2023

In de bossen van Maarn, aan Dwarsweg 1, is Ruitersport & Countryclub Henschoten gevestigd. Een circa 6,5 hectare groot stuk grond met pensionstal, manege, foyer, rijbakken en weiland, waar paardenliefhebbers, buurtbewoners en wandelaars graag komen. Sinds 1 december 2022 behoort deze grond met opstallen tot het naastgelegen Landgoed Anderstein. Dit filmpje is gemaakt door Johan Bertels, www.bertels-fotografie.nl. 

Graangeluk

19-12-2022

Aan de Appelsestraat op Landgoed Appel ligt een circa 2,7 hectare groot perceel grond waar tot nu toe mais werd verbouwd. Dit gaat veranderen. In 2023 komt hier Graangeluk. Een initiatief dat gezonde akkers creëert met de verbouw van oude graansoorten. 

Dunnen van Douglas- en Eikenbos

18-12-2022

Op Landgoed Appel wordt het bosperceel nabij Konijnenpol gedund. Berkenbomen overwoekeren dit bosperceel en geven de Douglassen en Eikenbomen te weinig ruimte om te groeien. Door dunning krijgen deze bomen weer lucht.

Oude ambacht hakhout herleeft op Appel

17-12-2022

Momenteel worden op Appel Essen en Elzen afgezet volgens het principe van hakhoutbeheer. Dit is een oud ambacht voor bosonderhoud dat eens in de 15 jaar wordt toegepast. Met hakhout wordt het bos zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht met ruimte voor groei. Dit filmpje is gemaakt door Johan Bertels, www.bertels-fotografie.nl. 

Waar grond mensen verbindt

Op de grens van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei ligt het prachtige familielandgoed Anderstein. Dit 220 hectare omvattende landgoed biedt een divers landschap van bossen, heide, grasland en de 27 holes golfbaan: Golfclub Anderstein. Door een actief beleid op het gebied van behoud en ondersteuning van de natuur krijgen zeldzame flora en fauna de ruimte om te floreren. De familie Van Beuningen, gezamenlijk eigenaar van Anderstein, heeft in de laatste decennia ook de landgoederen Appel in Nijkerk en 't Stort in Maarn aangekocht. De landgoederen zijn opengesteld voor alle liefhebbers van de natuur en worden vanuit een lange termijnvisie met respect voor de natuur, voor elkaar en voor de omgeving beheerd. 

Ter gelegenheid van het 120-jarig jubileum van Landgoed Anderstein N.V. is de eerste editie van Anderstein Magazine verschenen. Via onderstaande button is het magazine online te bekijken en te downloaden.

Natuurbehoud

In de visie van de familie Van Beuningen gaan natuur en grondbeheer hand in hand. Zonder het een kan het ander niet behouden blijven voor toekomstige generaties. 

't Uilenbankje

De familie draagt natuur en cultuur op de landgoederen en in hun omgeving een warm hart toe. Voor de instandhouding van dit erfgoed is Familievereniging 't Uilenbankje opgericht.  

Werken op Anderstein

Familielandgoed Anderstein streeft naar instandhouding, exploitatie en beheer van het landgoed met de bijbehorende landerijen, opstallen en bossen. Het hoofddoel is de bijzondere zorg voor het behoud en de ontwikkeling van de inheemse natuur. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan het behoud en herstel van de flora en fauna. Om dit financieel mogelijk te maken, worden verschillende gebouwen op het landgoed verhuurd als kantoorruimten. Daarnaast verpacht het landgoed 100 hectare grond aan Golfclub Anderstein. Familielandgoed Anderstein heeft geen commerciële doelstellingen.

Kantoorruimte huren

In de villa's en in de statige koetshuizen van de landgoederen Anderstein en 't Stort zijn zo nu en dan bijzondere kantoorruimten te huur. 

Vergaderen

Als u kantoor  houdt op een van onze landgoederen, dan beschikt Anderstein over stijlvolle eventruimten. Voor een vergadering, bijeenkomst of borrel zijn deze eventruimten te huur.

~  Golfclub Anderstein  ~

De prachtig gelegen 27 holes Golfclub Anderstein bestrijkt 100 hectare van het landgoed. De baan is  volledig geïntegreerd in het lieflijke natuurlandschap en biedt volop uitdaging voor alle handicaps. De 27 holes zijn verdeeld over drie lussen. Bomen, diverse heesters en water zijn karakteristieke elementen die golfers tijdens het spelen regelmatig zullen tegenkomen. Een uitgebreide flora en fauna maakt deze baan bijzonder, evenals de unieke ecologische ligging: deels op de Utrechtse Heuvelrug en deels in de Gelderse Vallei.

Duurzaam partner

Golfclub Anderstein pacht 100 hectare grond van Familieandgoed Anderstein. Bij de aanleg van de golfbaan is bijzondere aandacht besteed aan het integreren van de baan in de bestaande natuur.

Historie

Tot 1985 fungeerde Familielandgoed Anderstein als melkveehouderij en kaashandel. De volgende generatie familieleden gaf een andere bestemming aan de boerderij: een golfclub. En met succes.

Wilt u op de hoogte blijven van de actualiteiten op de landgoederen Anderstein, Appel en 't Stort? Meldt u zich dan aan voor  'Anderstein Nieuws'. 
Privacy verklaring

Aanmelden voor 'Anderstein Nieuws'
Contact

Creatie  |  Eye & Image