Landgoed Anderstein breidt uit met Ruitersport & Countryclub Henschoten

17-03-2023

In de bossen van Maarn, aan Dwarsweg 1, is Ruitersport & Countryclub Henschoten gevestigd. Een circa 6,5 hectare groot stuk grond met pensionstal, manege, foyer, rijbakken en weiland, waar paardenliefhebbers, buurtbewoners en wandelaars graag komen. Sinds 1 december 2022 behoort deze grond met opstallen tot het naastgelegen Landgoed Anderstein.

“Vroeger zag je de manege bijna niet door het dichtbegroeide bos. Alleen buurtbewoners en bekenden wisten hun weg te vinden en de kinderen genoten binnen deze besloten club van paardrijlessen”, vertelt Robert Veldhuizen, huurder van de manege. Hij zwaait sinds 2012 de scepter over de activiteiten op de manege. Hij doet een geschiedenisboekje open: “De boerderij staat er al sinds 1930, de manege, pension, kantine, schuur en rijbakken zijn er tussen 1965-1993 bij gekomen. Ruiters konden zowel op de manege als daarbuiten in het bos heerlijk rijden.”

Opknappen en uitbreiden
Door de jaren heen heeft de manege diverse eigenaren gekend. In 2012 kwam Robert om de club te runnen. Hij weet als geen ander hoe je van paarden en paardrijden kunt genieten. Als vierjarig kind startte hij met rijlessen, bij de maneges Roskam in Amersfoort en Groenewoude in Woudenberg. Na zijn achttiende jaar richtte hij zich op de dressuur. Ook nu rijdt hij nog dressuur en krijgt hij les van Olympisch Kampioene Adelinde Cornelissen.

“Na het runnen van enkele andere maneges kwam ik in Maarn terecht”, vervolgt Robert. Deze manege was in verouderde staat, Robert zag het als een uitdaging om hier iets moois van te maken. “Paarden zijn mijn passie, ik ga graag met mensen om en ben fanatiek in lesgeven. Hard werken is geen probleem.” En dat heeft hij, samen met medewerkers en vrijwilligers, in de afgelopen 10 jaar gedaan. “We hebben waar mogelijk en met plezier de manege opgeknapt. De activiteiten zijn uitgebreid. Het hele jaar kunnen kinderen les krijgen op de 13 manegepony’s, de eigenaren die hun paarden in ons pension gestald hebben kunnen privélessen krijgen. Hier organiseren we ook de KNHS en FNRS-wedstrijden. Met onze pensionklanten maken we bosritten over Landgoed den Treek.In mei en oktober zijn er mini-ponykampen voor de jeugd, als ook vijf volle weken ponykamp in de zomer. Overdag fijn buiten bezig zijn met de pony’s, ’s nachts droog slapen in de slaapzaal met 15 stapelbedden en doucheruimte. Ieder jaar zijn alle kampen volgeboekt, we krijgen nu al aanmeldingen voor komende zomer.”

Een nieuw tijdperk
Na 10 jaar wilde Robert eigenlijk stoppen: “Het werd tijd voor wat anders”. De manege kwam in de verkoop. Onder de geïnteresseerden was het nabijgelegen Landgoed Anderstein NV, wat hierin een mooie uitbreiding van het bezit zag. Met Robert werd overeengekomen om als huurder aan te blijven en samen de manege verder op te knappen. Per 1 december 2022 behoort de manege met opstallen tot Landgoed Anderstein NV en is verdere renovatie en vernieuwing in gang gezet.

Lange termijn visie Landgoed Anderstein
“De uitbreiding van het landgoed met de manege met opstallen past in de lange termijn visie van Landgoed Anderstein NV”, laat Jurre Jansens van Gellicum namens het bestuur weten. “Het is niet alleen een mooie toevoeging aan het landgoed, maar zorgt ook voor het behoud van de natuurwaarde en fauna. Bovendien draagt het bij aan de rust in het gebied, want met de aankoop wordt extra recreatiedruk door ontwikkeling van nieuwe campings voorkomen. Zo blijft het een thuis voor de reeën en andere dieren.”

Wat wordt er vernieuwd?
“Allereerst is de naam gewijzigd in Ruitersport & Countryclub Henschoten, om te laten zien dat we meer bieden dan alleen paardrijlessen.” Robert is blij met deze nieuwe fase: “Binnen, in de foyer hebben we nieuwe stoelen en krukken gezet, binnenkort volgt een kachel en loungeset. Ook buiten op het nieuwe balkon komen er loungestoelen. Met de nieuwe, goed geïsoleerde ramen zorgen we voor een warm welkom van onze gasten, waaronder ook veel wandelaars. Eind maart zal het (asbest) dak van de foyer en de binnenbak worden vervangen door asbestvrije dak platen, daarnaast zijn we aan het onderzoeken of het mogelijk is om het dak te voorzien van zonnepanelen. Deze panelen kunnen dat ook voor stroom gaan zorgen voor andere objecten op het Landgoed.Buiten zijn 22 nieuwe paddocks geplaatst, alle dieren kunnen nu schoon buiten staan. Tussen 1 mei en 1 oktober lopen de paarden vrij rond, ieder paard op een eigen stuk weiland met watervoorziening. Dit is uniek in Nederland.”Verder wordt het groen gesnoeid, nieuwe verlichting aangelegd en zijn de rijbakken vervangen. Eén rijbak is voorzien van een eb- en vloedconcept waardoor deze continu vochtig blijft, zonder te sproeien. Daarnaast is er een buitenbaan 20x60 voor de hogere klassen.
 
Efficiënter werken met automatisering
Naast praktisch opknappen hoort ook het efficiënter werken tot de plannen. Robert vertelt trots dat er onder meer een opstrooi, mest-, veeg- en maaimachine en nieuw kassasysteem zijn aangeschaft. Ook kunnen de ouders van kinderen die hier leskrijgen nu via een app zien wanneer hun kind les heeft. 

Partnership voor een mooi totaalplaatje
“De eerste resultaten zijn er al. Sinds de vernieuwing is er meer aanloop gekomen”, vertelt Robert trots. “Buurtbewoners komen langs om te kijken, paardenliefhebbers zijn nieuwsgierig en wandelaars komen koffiedrinken. Het is zo fijn om nu een partner in het team van Anderstein gevonden te hebben die de manege en grond omarmt. Samen willen we de mooiste manege van Midden-Nederland realiseren.”