Nieuwsarchief  |  2021 en 2020

11 juni: Anderstein afgesloten voor Kwart Triathlon

Op zaterdag 11 juni is van 08:30 - 12:30 uur de eerste editie van de Heuvelrug Kwart Triathlon. Het parcours voert vanaf het Henschotermeer naar en over het landgoed Anderstein. Tussen 8:30 en 12:30 uur worden deze gebieden hiervoor volledig afgesloten.

Drie waterstuwen in Oude Maarnse Beek in Manderslootgebied

In de Oude Maarnse Beek in het Manderslootgebied op Landgoed Anderstein hebben we drie waterstuwen geplaatst. De stuwen, die ter hoogte van het Generatiebos, midden in het Manderslootgebied en bij de Heijgraaf staan, zijn bedoeld om verdroging tegen te gaan.

Groenteam Anderstein plant 750 struikvormers en 1000 Douglassparren 

Op de houtwalsingels in het Manderslootgebied op Anderstein zijn zevenhonderdvijftig struikvormers en bosplantsoen ingeplant. In het bosgebied bij de Andersteinweg plantte Andersteins groenteam duizend Douglassparren ter vervanging van fijnsparren. 

Voorjaarsaanplant en snoei op Appel

Januari, februari en maart zijn de maanden om de natuur en bossen klaar te maken voor de lente. Het is de tijd van opruimen van oud hout en aanplanten. Op Appel vonden dan ook diverse zaag- en inplantwerkzaamheden plaats.

Anderstein zaagt bij Landgoed Maarsbergen

Dinsdag 15 februari hielp Andersteins groenteam Landgoed Maarsbergen de stormschade van de valwind van vorige zomer op te ruimen. Het team hielp de bomenravage te zagen en af te voeren vanuit de samenwerking tussen de KAMM-landgoederen. En passant maakten ze een oude grondwal zichtbaar.

Afzet elzen en essen op landgoed Appel

Deze weken zetten we elzen en essen af op landgoed Appel. Dit hakhout kent een cyclus van zo’n vijftien jaar. Met dit beheer houden we deze bossen met hoge natuur- en cultuurhistorische waarden in stand en brengen het zoveel mogelijk terug in de oorspronkelijke staat.

Werkschuur Brummelsbergen op Anderstein in gebruik genomen

Op 1 januari is de nieuwe duurzame werkschuur op Brummelsbergen op Anderstein opgeleverd en in gebruik genomen. De duurzame schuur werkt op zonnepanelen, is deels gebouwd met eigen hout en kreeg de nieuwe, authentieke kleurstelling van Anderstein.

Leerlingen van Yuverta maken werkplan voor houtkap

Vrijdag 17 december waren de leerlingen van de tweede klas van het MBO van Yuverta uit Velp op landgoed Anderstein. Onder begeleiding van groenbeheerder Rik van Veldhuizen maakten zij hun schoolopdracht: een werkplan voor houtkap. Een week later voerden ze het uit, een leerzame opdracht met een mooi resultaat!

Werkzaamheden N226 Spooronderdoorgang Maarsbergen

Op het voormalig eigendom van Landgoed Anderstein aan de noordkant van de Tuindorpweg, startten sinds afgelopen 14 december de werkzaamheden van de provincie Utrecht voor het project N226 Spoorwegonderdoorgang Maarsbergen.

Nieuwe Andersteincollega: Peter van Kleef

Sinds 1 november heeft Anderstein een nieuwe collega: Peter van Kleef. Peter (60) werkte 40 jaar als offsetdrukker in de drukkerijsector. Omdat daarin nog maar weinig werk is en Peter schilderen altijd al leuk vond, liet hij zich omscholen tot vakschilder. 

College Tour op Anderstein: Merel van Vroonhoven

Zondag 7 november is er een College Tour van Maarnse boekhandel Boek en Koek met voormalig topbestuurder Merel van Vroonhoven op Landgoed Anderstein. Van 13:30 - 14:30 uur spreekt Merel onder bezielende leiding van interviewer Erik van Buiten over haar boek De stap. Zij vertelt haar inspirerende en openhartige verhaal over een betekenisvol leven, veerkracht en durven kiezen voor idealen. Reserveer nu voor dit bijzondere gesprek in de prachtige omgeving van ons landgoed.

Houtwal en -singelbeheer op Anderstein

Op Landgoed Anderstein begonnen we deze week het houtbeheer. Over een lengte van bij elkaar ruim een kilometer aan houtwallen en -singels zetten we struiken als essen, elzen, hazelaars en meidoorns af. De wallen en singels bieden onderdak aan diverse soorten fauna en flora en dienen als verbindingszones voor wilde dieren. Zo zorgen we voor verjonging van de beplanting en een betere biodiversiteit.

Schapen en landgeiten op Appel: duurzaam beheer

Sinds drie jaar graast op Landgoed Appel een kudde landgeiten en schapen jonge boompjes en pijpenstro tussen de heide weg. Schaapherder Jan Crets vertelt wat er allemaal komt kijken bij deze natuurvriendelijke manier van landschapsbeheer.

Jaarlijkse vrijwilligersdag Landgoed Appel

Afgelopen dinsdag 5 oktober was de jaarlijkse vrijwilligersmiddag van de zes vrijwilligers, die elke twee weken helpen met het beheer op Landgoed Appel. Onno De Vries, vrijwilliger van het eerste uur, vertelt wie deze onmisbare krachten zijn en wat doen ze allemaal op Appel.

Pannenbier nieuwe schuur Brummelsbergen

Afgelopen donderdag 7 oktober was het zo ver: pannenbier voor Andersteins nieuwe schuur op Brummelsbergen: de viering dat het hoogste punt van de bouw bereikt is en de dakpannen gelegd kunnen worden!

Nieuwe slagbomen Landgoed Anderstein

Op Landgoed Anderstein zijn op verschillende plaatsen nieuwe slagbomen geplaatst om beheer en handhaving op het landgoed makkelijker te maken. De nieuwe slagbomen staan bij Brummelsbergen, Droststeeg, Appelvinklaan, Vinkenbuurtweg en Schapendrift.

Nieuwe schuur Brummelsbergen bereikt hoogtepunt

Op Brummelsbergen op landgoed Anderstein ging de vlag uit: de nieuwe, duurzame schuur die er wordt gebouwd, bereikte haar hoogste punt. De schuur dient voor beheer- en onderhoudswerk voor ons landgoed en krijgt uiteraard zonnepanelen op het dak en is eind van dit jaar klaar.

Koetshuis, villa en beltoren ’t Stort gerenoveerd

Afgelopen week werd de eerste onderhouds- en restauratiefase van landgoed ’t Stort afgerond. Een mooie mijlpaal met als paradepaardje de zorgvuldig gerestaureerde beltoren. Ook kregen de gebouwen op deze historische buitenplaats een nieuwe kleurstelling, die speciaal gemaakt is op basis van historisch onderzoek. 

Valwind scheert rakelings langs Anderstein

Afgelopen vrijdag 18 juni werd Leersum getroffen door een zeer lokale, verwoestende valwind. Landgoed Anderstein ligt nog geen 8 kilometer van Leersum. Gelukkig viel ons landgoed precies buiten de actieradius.

Drie reekalfjes gered met drones

Na de vele regen van afgelopen weken, is het maaiseizoen ook op landgoed Appel in Nijkerk begonnen. Tussen het hoge gras op de weilanden liggen vaak reekalfjes, zo goed verscholen, dat een boer ze niet kan zien vanaf een hoge maaimachine. Met een drone met warmtecamera werden drie kalfjes opgespeurd en verplaatst.

Wat gebeurt er bij de Schapendrift in Maarn?

Op het veld tussen de Schapendrift en de Meentsteeg in Maarn herstelt Landgoed Anderstein heidegrond in oude staat. Ook is er een voedselbos mét amfibieënpoel aangelegd. En wat zijn die ‘witte slierten’ in de jonge boompjes..? Duurzame ontwikkelingen!

Inventarisatie mezennesten op landgoed Appel

Op 18 mei inventariseerden vrijwilligers Lilian, Martine, Henk en Tom wat er in de 61 mezenkasten in het bos op Landgoed Appel zit. Ze telden een mooi resultaat met 21 actieve nestkasten met Kool- en Pimpelmezen, Bonte vliegenvangers en een holenduif erin.

Nieuwe natuur op Anderstein ivm N226 

Landgoed Anderstein realiseert samen met de provincie Utrecht 3,6 hectare aan nieuwe natuur in Maarn. Met de bos- en natuuraanleg op het landgoed wordt de boskap gecompenseerd die nodig is voor de nieuwe spooronderdoorgang van de N226 in Maarsbergen. In maart werden er al ruim 13.000 jonge bomen en struiken aangeplant. Nu wordt zo’n 30 centimeter van het weiland afgeplagd om heide terug te brengen.

Honden aan de lijn. Extra voorzichtig in het voorjaar

Ondanks dat mensen tijdens hun wandeling maar zelden wilde dieren zien, zitten er veel wilde dieren in het bos- en natuurgebied dicht bij de dorpskernen van Maarn en Maarsbergen. Juist in de lente - de tijd van kalveren, zogen en broeden – is het van groot belang niet dichtbij te komen en honden aan de lijn te houden. Door verstoring worden deze dieren angstig en raken in de haast gewond of worden overreden. Ook verlaten broedende vogels hun nest en laten reegeiten hun reekalfjes achter.

Wilt u op de hoogte blijven van de actualiteiten op de landgoederen Anderstein, Appel en 't Stort? Meldt u zich dan aan voor  'Anderstein Nieuws'. 
Privacy verklaring

Aanmelden voor 'Anderstein Nieuws'
Contact

Creatie  |  Eye & Image