Voorjaarsaanplant en snoei op Appel 
gepubliceerd op 10 januari 2021

Januari, februari en maart zijn de maanden om de natuur en bossen klaar te maken voor de lente. Het is de tijd van snoeien, uitdunnen en aanplanten. Op Appel vonden dan ook diverse zaag- en inplantwerkzaamheden plaats.

Zo werd langs de Woudweg, Kamersteeg, Appelsestraat en de Akkerweg laaghangende takken verwijderd, zodat vrachtverkeer en landbouwvoertuigen geen last hebben van laaghangende takken. Daarnaast is er voor de veiligheid van bezoekers dood hout uit bomen gezaagd vanuit een hoogwerker. 

Eikenlaan rond Kemnaklooster
Rond de Ahof, de historisch Hoeve en rijksmonument op Appel, is een eikenlaan met vijfentwintig eiken geplant. Voordat het in de 19de eeuw verdween, stond tussen ca. 1000 en 1800 op Appel de kloosterboerderij de Eltense hof de Kemna ( ‘Kemnaklooster’). De eiken zijn geplant volgens de lijn waar vroeger waarschijnlijk de eikenlaan rond het Kemnaklooster stond.

Vrijwilligers verwijderen hedera en struikopslag bij heide
Ook de vrijwilligers van Appel hebben hard gewerkt om Appel voorjaarsklaar te maken. Zij verwijderden hedera (klimop) van oude eiken en drongen hout- en struikopslag terug aan de randen van een aantal heidegebieden. Hei is de voorloper van bos. Door de jonge plantjes van berken, grove dennen en prunussen op te ruimen, houdt Appel de hei in stand door te voorkomen dat het bos wordt.

Vochtige, stevige grond voor nieuwe inplant
Doel is om in de eerste week van maart klaar te zijn met alle inplant. Door de inplant tijdig in de grond te hebben, kunnen de nieuwe bomen en struiken in het voorjaar beter wortelen en aarden. De grond is nu immers nog vochtig. Door nu in te planten kan de grond rond de aanplant steviger aangestampt worden, waardoor de grond ook weer beter vocht vasthoudt. Hiervan profiteren de jonge bomen als het straks weer droger wordt. Afhankelijk van het weer worden komende weken 1000 elzen op Appel ingeplant en 750 eiken.

Wilt u op de hoogte blijven van de actualiteiten op de landgoederen Anderstein, Appel en 't Stort? Meldt u zich dan aan voor  'Anderstein Nieuws'. 
Privacy verklaring

Aanmelden voor 'Anderstein Nieuws'
Contact

Creatie  |  Eye & Image