Honden aan de lijn, extra voorzichtig in het voorjaar 

Te gast bij wilde en jonge dieren
Ondanks dat mensen tijdens hun wandeling maar zelden wilde dieren zien, zitten er veel wilde dieren in dit bos- en natuurgebied. Hoe bijzonder, zó dicht bij de dorpskernen van Maarn en Maarsbergen!

Deze dieren zijn bang voor mensen en honden. Zij worden al snel angstig en verstoord wanneer mensen of honden dichtbij komen. Juist in de lente - de tijd van kalveren, zogen en broeden - is het dus heel belangrijk dat de dieren voldoende rustige plekken hebben.

"Mijn hond doet dat niet!"
Dat horen wij vaak. Maar als uw (loslopende…) hond even door wat bosjes loopt, ziet u niet wat er verstoord wordt. Bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden. Ook voor honden die ‘niets doen’ en gewoon te dichtbij komen of een geurspoor achterlaten, omdat zij zelf het geurspoor van wilde of andere dieren volgen. Dieren schrikken en vluchten hiervan. En alle honden hebben een jachtinstinct. Een levend dier achtervolgen, doen zij van nature.

Gevolgen van verstoring door honden
Het gevolg van dit alles? In de haast raken wilde dieren gewond, lopen zich letterlijk dood of steken in blinde paniek een weg over en worden overreden. Vogels, die op de grond broeden, verlaten hun nest met eieren en keren soms niet meer terug. Ook reegeiten laten hun reekalfjes achter, omdat zij de omgeving van de ligplek niet meer vertrouwen.

Honden en reekalfjes: een slechte combinatie
Van april t/m juni worden de reekalveren geboren (‘gezet’) en is de zoogtijd. Dit is de gevaarlijkste periode waarin veel reekalfslachtoffers vallen. Reegeiten leggen hun één tot drie kalveren in een rustig hoekje in de zon en rond zonsondergang drinken de kalveren melk bij hun moeder. In deze periode ligt de moeder wel in de buurt van haar kalfjes, maar zij kijkt niet echt naar hen om. 

De periode hierna is het gevaarlijkst voor de kalveren. Zij gaan hun moeder dan herkennen en volgen en zijn dagelijks maar korte tijd bij elkaar. De kalveren bepalen zelf waar zij zich verstoppen. Vaak onder struiken of in lang gras. Ook rennen reekalveren in de eerste drie weken van hun leven niet weg. Kortom, dit is een kwetsbare periode waarin vossen en loslopende honden de reekalfjes heel gemakkelijk kunnen grijpen en doodbijten. Helemaal als de moeder de ligplek verlaten heeft en niet waarschuwt…

Daarom doen wij een beroep op u om de jonge dieren op Landgoed Anderstein te beschermen.

Wilt u op de hoogte blijven van de actualiteiten op de landgoederen Anderstein, Appel en 't Stort? Meldt u zich dan aan voor  'Anderstein Nieuws'. 
Privacy verklaring

Aanmelden voor 'Anderstein Nieuws'
Contact

Creatie  |  Eye & Image