Landgoed Anderstein realiseert samen met de provincie Utrecht 3,6 hectare aan nieuwe natuur in Maarn. Met de bos- en natuuraanleg op Landgoed Anderstein wordt de boskap gecompenseerd die nodig is voor de nieuwe spooronderdoorgang van de N226 aan de Woudenbergseweg in Maarsbergen. De spooronderdoorgang is nodig om de verkeersveiligheid, doorstroming en leefbaarheid in Maarsbergen te verbeteren.
De spooronderdoorgang van de N226 is een gezamenlijk project van de provincie Utrecht, de gemeente Utrechtse Heuvelrug en ProRail.
Door de aanleg van de toerit naar de nieuwe spooronderdoorgang in Maarsbergen verliest het Landgoed Anderstein 1,4 hectare aan voornamelijk park en bosgrond langs de Tuindorpweg. Om dit verlies te compenseren, realiseerde het landgoed samen met de provincie Utrecht een natuurbestemming op 3,6 hectare tussen de Schapendrift en de Meentsteeg in Maarn en een eenmalige compensatie van de provincie voor de aanleg van natuur en bos.
Herstel van heide
Op het stuk grond brengen Landgoed Anderstein en provincie Utrecht weilanden in de oude staat terug naar bos-, natuur- en heidegrond. Dit is goed voor de biodiversiteit en maakt het natuurlandschap meer afwisselend.
In maart werden er al ruim 13.000 jonge bomen en struiken aangeplant. Nu wordt zo’n 30 centimeter van het weiland afgeplagd om heide terug te brengen. Rondom Maarn en Maarsbergen was vroeger veel heide. Heidezaden kunnen tot wel 100 jaar in de grond bewaard blijven. De verwachting is dat de heide door de afplagging vanzelf weer opkomt. De afgeplagde grond vormt tevens een wal, waar onder andere vogels en hazen beschutting kunnen vinden.
Marcel Wickel, Raad van Bestuur Landgoed Anderstein: “Een nieuwe weg door het bos was even behoorlijk wennen, maar voor het dorp Maarsbergen heel nodig. Door bos- en heidegrond terug te brengen op de nieuwe locatie, zijn we tevreden dat hierdoor nu geen natuur verloren gaat. Dit past bij onze doelstelling om bos- en natuurlandschap duurzaam in stand te houden, te herstellen en te ontwikkelen”.
Gedeputeerde Arne Schaddelee van de provincie Utrecht zegt hierover: “In dit project is intensief samengewerkt met veel partijen aan de spoorondergang. Hiermee verdwijnt de gelijkvloerse spoorwegovergang waardoor de verkeersveiligheid, de doorstroming en de leefbaarheid in het dorp flink verbeteren. Bij die leefbaarheid hoort ook natuur en duurzaamheid. Met de jonge bomen, struiken en heide op Anderstein en andere groene maatregelen in de omgeving van de spooronderdoorgang geven we daar nu invulling aan.”
Voedselbron voor biodiversiteit
Rik van Veldhuizen, groenbeheerder Landgoed Anderstein: “Met de aanplant van diverse boom- en struiksoorten creëren we een fraaie ecologische diversiteit, rijke voedselbronnen voor bijen, vogels, insecten en eekhoorns en schuil-, broed- en zoogplaatsen voor bijvoorbeeld reeën, vossen en dassen Ook maken we een waterpoel voor amfibieën zoals kikkers, salamanders en padden. We plantten Lindebomen, Tamme Kastanjes, notenbomen, Wilde Appelbomen, Inlandse Eiken, Beukenbomen, Acaciabomen en Grove Dennen. En struiken als Hazelaars, Gelderse Roos, Mei- en Sleedoorn, Lijsterbessen, Vuilbomen, Krenten- en Kornoeljeboompjes.”.
Wilt u op de hoogte blijven van de actualiteiten op de landgoederen Anderstein, Appel en 't Stort? Meldt u zich dan aan voor 'Anderstein Nieuws'.
Privacy verklaring
Woudenbergseweg 13
3953 ME Maarsbergen
033-2861166
info@landgoedanderstein.nl
www.landgoedanderstein.nl