Drie reekalfjes gered met drones

Reekalfjes redden met drones
Het maaiseizoen is begonnen. Ook op landgoed Appel in Nijkerk dat naast bos- en natuurgrond ook percelen agrarisch land kent. Na de vele regen van afgelopen weken, is het eindelijk droog. De boeren willen dus gaan maaien. Tussen het hoge gras op de weilanden liggen echter vaak reekalfjes verborgen. Ze zijn zo goed verscholen, dat een boer ze niet kan zien vanaf een hoge maaimachine. Bovendien vluchten de kalfjes niet weg, daar zijn ze nog te jong voor. Ze blijven juist plat op de grond liggen. Zo lopen ze het risico om per ongeluk kapot gemaaid te worden door de maaimachines. En dat wil niemand natuurlijk.

Drones en vrijwilligers
Daarom speurt het landgoed sinds twee jaar vóór het maaien de reekalfjes op met een drone met warmtecamera. Dit doet het landgoed in samenwerking met de vrijwilligers van de Wildbeheereenheid Nijkerk. De vrijwilligers hebben de drones, kennis en vaardigheden in huis. Afgelopen 31 mei startten ze ´s ochtend om 5 uur. Eerst werd een vluchtschema ingetekend en daarna vlogen de drones op automatische piloot over het perceel dat gemaaid ging worden. Op zo’n 30 meter hoogte scannen de drones de omgeving zorgvuldig met een warmtecamera. 

Drie reekalfjes gered
Rik van Velthuizen, groenbeheerder van landgoed Appel: “Samen met de vrijwilligers staan we met een eigen beeldscherm aan de rand van het weiland opgesteld. Daarop zien we realtime de warmtebeelden, die de drone scant. Als we een witte warmtevlek zien oplichten, weten we dat daar een reekalf kan liggen.

De drone blijft ook stilhangen op die locatie. Zo kunnen wij precies naar die plek toe. Mooi geregeld, want de reekalfjes zijn echt moeilijk te zien. Je loopt of stapt er zo naast zonder dat je ze ziet.

Om het kalfje te redden en geen mensengeur achter te laten, pakken we het op met een flinke dot gras. Dat is nog beter dan met handschoenen. We leggen het op een veilige plek in de bosschage aan de rand van het weiland. Omdat de geit (moederree) altijd dicht in de buurt is, vindt ze haar kalf al snel. Vorige week hebben we drie reekalfjes gered, daar ben ik heel blij mee.”

Wilt u op de hoogte blijven van de actualiteiten op de landgoederen Anderstein, Appel en 't Stort? Meldt u zich dan aan voor  'Anderstein Nieuws'. 
Privacy verklaring

Aanmelden voor 'Anderstein Nieuws'
Contact

Creatie  |  Eye & Image