Groenteam Anderstein plant 1000 Douglassparren
gepubliceerd op 19 januari 2022

Op de houtwalsingels in het Manderslootgebied op Anderstein zijn zevenhonderdvijftig struikvormers en bosplantsoen ingeplant. In het bosgebied bij de Andersteinweg zijn duizend Douglassparren geplant ter vervanging van fijnsparren

De struiken die op de houtwalsingels in het Manderslootgebied zijn geplant zijn allemaal inheemse soorten: meidoorn, sleedoorn, hazelaar, Gelderse roos, Wilde Hondsroos en Kardinaalsmuts (Kornoelje). Afgelopen oktober was de houtwal behoorlijk uitgedund, omdat er door essentaksterfte gaten in de houtwal ontstonden. Essentaksterfte wordt veroorzaakt door de uit Azië afkomstige schimmel 'vals essenvlieskelkje’. Deze schimmel verstoort de sapstroom waardoor blad in de kroon verdort en twijgen afsterven.

Voor de flora, fauna en biodiversiteit is het belangrijk om de wallen genoeg stevig en dichtbegroeid te houden. Op die manier bieden de wallen voldoende eten voor fauna en beschutting voor vogel, die er inhet voorjaar hun nesten in maken. Voor de nodige beschutting en afwisseling in hoogte in de houtwal, werden daarom ook beuken en eiken als toekomstige overstaanders geplant.

Douglassparren vervangen door Letterzetter aangetaste fijnsparren
In het gebied tussen de Andersteinweg en de tankstation aan de Woudenbergseweg zijn afgelopen week bijna alle fijnsparren gekapt. Drie jaar geleden kwam de Letterzetter erin. De Letterzetter is een bastkever, die vooral na stormen of perioden van droogte toeslaat. De kevers en hun larven graven gangen onder de bast van verzwakte of stervende bomen.

Fijnsparren zijn heel gevoelig voor de Letterzetter. Normaal gesproken maken deze bomen hars aan, die de kevertjes uit de bast drukt. Door de grote droogte van twee zomers geleden hadden de fijnsparren moeite om in leven te blijven waardoor ze vatbaarder werden voor de letterzetter.  Onder andere maakten de sparren minder hars aan. Het aantal Letterzetters nam hierdoor hard toe en werden ook de gezonde bomen aangetast.

Afgelopen week plantte Andersteins groenteam daarom duizend Douglassparren en dertig grote Rhododendrons.

Wilt u op de hoogte blijven van de actualiteiten op de landgoederen Anderstein, Appel en 't Stort? Meldt u zich dan aan voor  'Anderstein Nieuws'. 
Privacy verklaring

Aanmelden voor 'Anderstein Nieuws'
Contact

Creatie  |  Eye & Image