Valwind scheert rakelings langs Anderstein

Afgelopen vrijdag 18 juni werd Leersum getroffen door een zeer lokale, verwoestende valwind. Landgoed Anderstein ligt nog geen 8 kilometer van Leersum. Gelukkig viel ons landgoed precies buiten de actieradius.

De enorme ravage en schade in en om het Leersumse woon- en natuurgebied is ons landgoed bespaard gebleven. Toch ging de valwind niet helemaal aan ons voorbij. Onze groenbeheerder Rik van Veldhuizen vertelt en stelt gerust.

Rik: “Wij zijn blij dat de valwind ons niet getroffen heeft. Wat er in Leersum gebeurd is, is ongelofelijk. Heel vervelend voor alle mensen daar. De schade op Anderstein valt gelukkig aanzienlijk mee. Er is ook geen schade aan gebouwen.

Helaas is op de golfbaan wel een oude eik van zo’n 175 jaar oud geveld en zijn er rond de Meentsteeg dertien redelijk volwassen bomen omgegaan. En het is natuurlijk overal bezaaid met grote afgebroken takken. Ik ben direct vrijdagavond samen met mijn collega Hille Moens met de motorzaag de wegen gaan vrijmaken, zoals bij de onverharde Meentsteeg. Van de vele afgebroken takken hebben we een takkenwal op het landgoed gemaakt.

Dat in Leersum de valwind zo’n ravage heeft aangericht, lijkt mij voor een groot deel te verklaren door het seizoen. In de winter zijn bomen bladloos en jakkert de wind er doorheen. Momenteel staan alle takken vol blad, waardoor de bomen veel meer wind vangen. Ook is het gewicht van de bomen bovenin nu veel zwaarder. Naast bladeren zitten ze nu namelijk ook vol met sapstroom.

Ik zie het bij ons op Anderstein ook wel als natuurlijke snoei. Daarnaast hadden we vorig jaar augustus onze jaarlijkse Visual Tree Assessment (Boom Veiligheids Controle) afgerond. Hierdoor hadden we alle risicobomen in kaart gebracht op onze drie landgoederen Anderstein, Appel en ’t Stort. De werkzaamheden daarvan voerden we afgelopen winter 2020 uit. Vooral de zuigers (ongezonde, afwijkende, instabiele takken), plakoksels (instabiele vergroeiïngen van stam en takken) en dode takken hebben we toen meegenomen in verband met de veiligheid op de wandelpaden.”

Wilt u op de hoogte blijven van de actualiteiten op de landgoederen Anderstein, Appel en 't Stort? Meldt u zich dan aan voor  'Anderstein Nieuws'. 
Privacy verklaring

Aanmelden voor 'Anderstein Nieuws'
Contact

Creatie  |  Eye & Image