Koetshuis, villa en beltoren ’t Stort gerenoveerd

Afgelopen week bereikten we weer een mooie mijlpaal in het grootschalige onderhoud- en renovatieproject van landgoed ’t Stort. Werden van 2017 tot met 2019 het voormalig treinstation en de hondenkennel gerestaureerd, vorige week rondden we de eerste onderhouds- en restauratiefase van de villa en het Koetshuis af. Paradepaardje is de zorgvuldig gerestaureerde beltoren.

 Op historische buitenplaats landgoed ’t Stort staan een gemeentelijk monument, het voormalig treinstation, en drie rijksmonumenten, het Koetshuis, de villa en de bijbehorende hondenkennel. In 2017 en 2018 werd het station volledig gerestaureerd en omgebouwd tot een kantooreenheid. In diezelfde periode werd de hondenkennel ontdaan van struiken, gestript en opgebouwd als multifunctionele (kantoor)ruimte. Afgelopen jaar werd het onderhouds- en schilderwerk van het koetshuis en hoofdhuis uitgevoerd. 

Restauratieteam 
Een heel team werkte afgelopen jaren aan de renovaties: bedrijfsleider onderhoud gebouwen en nieuwbouw Peter Rommers, onderhoudstimmerman Daan Van Gulik, hoofdschilder Gerrit Willemse en restauratie- en decoratiestagiaire Scarlet Breedijk. Zij vernieuwden o.a. beschadigde kruis- en leidakpannen, repareerden luiken en daklijsten, vervingen hoekvorsten, herstelden aangetast hout- en pleisterwerk, sausden gevels, restaureerden originele lampen en schilderden al het houtwerk. 

Paradepaardje: beltoren
De grootste en mooiste uitdaging was de beltoren, waarmee vroeger het personeel bij elkaar werd geroepen. Het houten dakje en de poten van de beltoren waren deels verrot en er zat al jaren verkeerd plamuur op. Peter Rommers over de restauratie: “Ik wilde eerst zelfs de hele beltoren eraf zagen en in de werkplaats opknappen. We kozen toch maar voor hoogwerkers en rolsteigers. Vooral Daan heeft ontelbare uren en aandacht in de restauratie van de beltoren gestoken. Naast schuren, plamuren en schilderen heeft hij ook alle nokvorsten met specie vastgelegd. Dat is echt monnikenwerk. Maar ook het herstellen van de luiken en het besnijden van al het schilderwerk met de verschillende kleuren was een uitdaging voor Gerrit en Scarlet.”

Authentieke kleurstelling
De gebouwen krijgen een nieuwe kleurstelling. Met behulp van verfmerk Boonstoppel en de verfleverancier van het landgoed maakte Peter Rommers op basis van historisch onderzoek een sprekender kleurenpalet. Het groen is een tint donkerder (klassieker) geworden, het Zaans wit bleef nagenoeg gelijk en het geel werd een originele, lichte Oker. Die verwijst naar de vorige twee eeuwen. Dit palet past bij de originele, historische kleuren van dit soort gebouwen in deze streek en zal komende jaren voor alle gebouwen, die bij Anderstein horen, een herkenbare eenheid geven.

Nieuw duurzaam verfsysteem 
Vanuit de visie dat er echt duurzaam gerenoveerd moet worden, is eerst onderzocht of het 150 jaar oude hout van de villa en het koetshuis nog werkt. Ook zijn er samples van de verschillende verflagen genomen. Vervolgens is een heel nieuw verfsysteem van Boonstoppel gebruikt. Dit bestaat uit meer lagen en is op basis van lijnolie, dat ultiem geschikt is voor monumenten. Daar zit garantie op, Boonstoppel houdt er toezicht op en onze mensen zijn er speciaal voor op cursus geweest. De bedoeling is dat het hout en de verf hierdoor wel zo’n 100 jaar meegaan, maar onderhoud en aandacht aan de gebouwen blijft natuurlijk noodzakelijk.

Rijksmonumenten
Alle gebouwen op de landgoederen ’t Stort, Anderstein en Appel worden gerenoveerd in een zesjarig Meerjaren Onderhouds plan (MJOP) om de oorspronkelijke historische stijl in stand te houden. Bij ’t Stort wordt ook veel tijd en aandacht besteed aan het integreren van de bosgrond in het totale landgoed. Deze zomer wordt de laatste hand gelegd aan het meest weersbelaste schilderwerk en in 2023 komen de overige zijden onder handen. Komende jaren wordt de oude fruitschuur tegenover de kennel gerestaureerd. Daarvan ligt alleen nog de resten fundering. Het totale onderhoud- en renovatieproject wordt deels mogelijk gemaakt door de Subsidieregeling instandhouding monumenten (SIM) van de rijksoverheid.

Lees hier meer over de geschiedenis van ’t Stort.

Wilt u op de hoogte blijven van de actualiteiten op de landgoederen Anderstein, Appel en 't Stort? Meldt u zich dan aan voor  'Anderstein Nieuws'. 
Privacy verklaring

Aanmelden voor 'Anderstein Nieuws'
Contact

Creatie  |  Eye & Image