Inventarisatie nesten in mezenkasten op Appel

Op Landgoed Appel in Nijkerk zijn aan het begin van dit jaar wel 61 mezenkasten in bomen gehangen. Op het landgoed staan veel eiken. In de zomer zijn daarin talloze nesten van processierupsen te vinden. Voor mensen en bomen zijn de rupsen een plaag, maar kool- en pimpelmezen voeren ze graag met grote aantallen aan hun jongen.
 
Mees: de natuurlijke vijand van processierupsen
Het voorkomen of bestrijden van rupsnesten en processierupsen, gebeurt meestal door nesten weg te zuigen of preventief te spuiten met biologische bladbestuiving, bacteriepreparaten of insectparasitaire nematoden. 

21 nestkasten actief!
Ook mezen leggen en broeden hun eieren en jonkies in mei. Het was dan ook hoog tijd om te kijken hoeveel van de mezenkasten bewoond, leeg of verlaten zijn, welke een nest bevatten of zelfs uitgevlogen zijn. Op 18 mei togen vrijwilligers Lilian, Martine, Henk en Tom naar het bos om zorgvuldig te inventariseren wat er in de 61 mezenkasten zit en telden een mooi resultaat: zij troffen al 7 kuikens, 14 broedende nesten, 8 verlaten nesten en 32 lege kasten aan. Naast 10 Koolmees- en 3 Pimpelmeesnesten bewoonden 3 Bonte vliegenvangers en 1 holenduif de kasten.

Overlast processierupsen
De rupsen geven sinds een paar jaar grote overlast in Nederland. Bomen worden kaalgevreten en mensen en dieren kunnen vervelende gezondheidsklachten krijgen zoals jeuk, bultjes en uitslag. 

Eikenprocessierupsen zijn bladvretende rupsen van de eikenboomvlinder. Zij zijn bedekt met zo’n 700.000 witte brandharen van ongeveer 0,2 tot 0,3 millimeter. Bij een bedreiging schieten de rupsen hun haartjes af, die vervolgens door de wind verspreid worden tot wel 100 meter rond de boom. Zelfs haren uit jaren oude nesten kunnen nog opvliegen. 

De brandharen zijn pijlvormig en hebben weerhaakjes. Wanneer deze de huid, ogen en luchtwegen van mensen en dieren bereiken en binnendringen, brengen de stoffen op de haartjes een allergische reactie teweeg. Tip: hoezeer het ook kriebelt, krab niet. Het wrijven verspreidt de haartjes juist.

Wilt u op de hoogte blijven van de actualiteiten op de landgoederen Anderstein, Appel en 't Stort? Meldt u zich dan aan voor  'Anderstein Nieuws'. 
Privacy verklaring

Aanmelden voor 'Anderstein Nieuws'
Contact

Creatie  |  Eye & Image