Fase 2 van de renovatie van Koetshuis ’t Stort

16-12-2022

In 2021 werd de eerste onderhouds- en restauratiefase van de historische villa, het Koetshuis en de beltoren van de historische buitenplaats landgoed ’t Stort in Maarn afgerond. Inmiddels is ook fase 2 klaar. Tijd om toe te lichten welke werkzaamheden er tijdens deze tweede fase op de historische buitenplaats in Maarn zijn uitgevoerd.

Op landgoed ’t Stort staan een gemeentelijk monument, het voormalig treinstation, en drie rijksmonumenten, het Koetshuis, de villa en de bijbehorende hondenkennel. In 2017 en 2018 werd het station volledig gerestaureerd en omgebouwd tot een kantooreenheid. In diezelfde periode werd de hondenkennel ontdaan van struiken, gestript en opgebouwd als multifunctionele (kantoor)ruimte. In 2021 werd het onderhouds- en schilderwerk van het koetshuis en hoofdhuis uitgevoerd. Afgelopen jaar was het tijd om onderhouds- en restauratiewerk aan de achterkant van het hoofdhuis onder handen te nemen.

Restauratieteam
Anders dan in 2021 werkte in fase 2 een groter team aan het onderhoud en de renovatie van de achterkant van het hoofdhuis: bedrijfsleider onderhoud gebouwen en nieuwbouw Peter Rommers, namens het landgoed onderhoudstimmerman Daan Van Gulik en schilder Peter van Kleef, een nieuwe collega die veel jaren als offsetdrukker heeft gewerkt maar via Nimeto is omgeschoold tot schilder. “Na een stageperiode op het landgoed hebben we hem als vaste kracht aangenomen. Hij is enthousiast, gedreven en past goed bij ons team”, licht Peter Rommers toe. 

Zorgvuldige herstel- en restauratie
In vier maanden tijd zorgde het team, in samenwerking met schilderbedrijf Liefhebber, voor het herstel van schilderwerk en gevels, restaureerden zij kozijnen, overstekken, en luiken. “Een klus die met toewijding en nauwkeurigheid werd uitgevoerd”, vertelt bedrijfsleider gebouwen Peter Rommers. “Ieder onderdeel werd onder de loep genomen en hersteld. Altijd passend in de stijl en opbouw van het huis. Ook de schoorstenen werden zorgvuldig hersteld en torenen nu weer mooi boven het pand uit.” Hiervoor moest wel de volledige achterzijde in de steigers worden gezet.

Authentieke uitstraling
Het schilderwerk werd voortgezet met de nieuwe kleurstelling waarmee in 2021 al een start was gemaakt. Een meer sprekende kleurstelling die Peter Rommers op basis van historisch onderzoek zorgvuldig samenstelde. Hij had hierbij de hulp van verfmerk Boonstoppel en de verfleverancier van het landgoed. De kleuren, het klassieke donkergroen, het Zaans Wit en lichte Oker, passen bij de originele, historische kleuren die dit soort gebouwen in deze streek in de afgelopen twee eeuwen hadden. Voor het schilderwerk werd een verfsysteem van Boonstoppel gebruikt. Een duurzaam verfsysteem dat bestaat uit meerdere lagen, uitermate geschikt is voor monumenten. Het doel is natuurlijk dat dit gebouw nog decennialang behouden blijft. Vanzelfsprekend blijft onderhoud noodzakelijk. In de komende jaren zal het kleurenpallet op alle gebouwen, die bij Anderstein horen, worden aangebracht en een herkenbare eenheid geven. 

Rijksmonumenten
Alle gebouwen op de landgoederen ’t Stort, Anderstein en Appel worden onderhouden op basis van een zesjarig Meerjaren Onderhouds plan (MJOP) om de oorspronkelijke historische stijl in stand te houden. Er zijn plannen om de oude fruitschuur en fazanterie tegenover de kennel in de toekomst te restaureren. Daarvan ligt alleen nog de resten fundering. Het totale onderhoud- en renovatieproject wordt deels mogelijk gemaakt door de Subsidieregeling instandhouding monumenten (SIM) van de rijksoverheid.

Klik hier voor meer informatie over fase 1 van de renovatie

Lees hier meer over de geschiedenis van 't Stort.